fbpx

3 Scheme de Finanțare pentru IMM și PFA

Home/Articole blog/3 Scheme de Finanțare pentru IMM și PFA

Ministerul Fondurilor Europene a publicat oficial proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea unui număr de 3 granturi nerambursabile pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) și PFA.

Ordonanța de urgență pentru acordarea celor 3 scheme de finanțare din fonduri europene  pentru capital de lucru și investiții destinate IMM-urilor în contextul crizei COVID-19 prevede un mecanism complex de finanțare, care implică două ministere, un serviciu special central, precum și băncile comerciale din piață.

 

Tipurile de ajutor oferite firmelor de către stat:

1. Microgranturi pentru firme și PFA – 2.000 Euro

Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici, artiști, în mass-media, care nu au salariați.

Cu acești bani, beneficiarii vor putea să achite cheltuieli de business ca: materii prime, datorii curente, utilități, chirii, reparații, consultanță, echipamente de protecție contra COVID-19 etc.

 

2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro

Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență).

Printre condițiile de acordare se menține în draftul oficial criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020. Sunt însă și firme care deși au fost puternic afectate de pandemie și de restricțiile de funcționare au păstrat angajații, au funcționat „pe avarii” și nu și-au scos certificat CSU. În astfel de situații sunt și firme din HoReCa, ce au funcționat pe partea de livrări la domiciliu. Acestea vor fi acum eliminate de la acest ajutor de la stat, deși au fost afectate, dar nu au apelat la ajutorul statului până acum.

 

3. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 Euro

Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM.

Firma beneficiară va trebui să vină și ea cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport minim crește la 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Conform grilei de punctaj propuse, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu aport propriu mare la investiție, precum și cele care au avut profit mare în anul 2019 sau care solicită bani puțini acum.

Astfel, în grila propusă, se punctează un raport cât mic între suma solicitată ca ajutor și profitul pe 2019 al firmei.

Față de draftul de ordonanță de urgență postat inițial, în perioada de elaborare guvernanții au dat puțin înapoi și și-au lăsat o marjă de manevră, eliminând articolul 31 din proiectul de OUG, care prevedea că cele 3 scheme se vor lansa cel târziu pe 25 august 2020.

Totuși, prea mult nu pot să amâne ajutoarele nerambursabile din fonduri europene, pentru că acestea trebuie acordate până pe 31 decembrie 2020, așa cum se arată în proiectul oficial de OUG, postat pe site-ul MFE. Practic până atunci vor trebui semnate contractele de finanțare.

 

 

Pentru consultanță în accesarea schemelor de finanțare pentru IMM și PFA, nu ezitați să ne contactați:

Adresa: Str. Pictor Aman nr 94C, etaj 3, Bacău
Tel/fax: 0334.101.191
Mobil    0742.504.708
Email: office@inovexpertedu.ro / secretariat@inov-expert.com
Web: www.inovexpertedu.ro 

 

 

 

*Sursa:  https://www.startupcafe.ro/bani-europeni/fonduri-europene-lista-domenii-punctaj-firme-pfa.htm

 

Vezi și articolul: https://inovexpertedu.ro/7-motive-pentru-a-imbratisa-cariera-de-contabil/

 

 

 

Leave a Comment

SIGN IN

Forgot Password